10 fakta om svømming

1. Hvor lenge bør svømmetreningen vare (timer eller kilometer)?

Varigheten av treningen, dvs. lengden (kilometer) svømt avhenger av hva du ønsker å oppnå med den treningen.

Nybegynnere jobber med å utvikle svømme-teknikken, og treningsmengden som tilbakelegges er vanligvis liten. Dette er fordi fokuset er på riktig utførelse, som er vanskeligere å ta hensyn til hvis treningsmengden er større.

Hvis målet er annerledes, f.eks. for å heve nivået på en spesiell distanse, er det nødvendig, innenfor det, å definere hvilken evne som utvikles, og som igjen avhenger av disiplinen man  onkurrerer i. For eksempel om det er 200m brystsvømming eller 50m crawl som det trenes mot. Alt i alt kan svømmetreningen vare fra 45 minutter for barn til over 2 timer for profesjonelle svømmere.

2. Hvor mange kalorier går tapt på 60 minutter med lett svømming (eller 1 km svømming)?

I gjennomsnitt forbrenner en person som veier 70 til 80 kg 250-350 kalorier i en kilometer i moderat tempo (2 minutter – 100 meter, på en halvtime. Noe som ville bety at han på en time forbrenner ca. 600 kalorier (pluss/minus) 100 kalorier) i avhengig av egenskapene til den personen (kjønn, høyde, alder…)

3. Hva er den beste delen av en dag å svømme?

Det kommer an på hvem som trener. Profesjonelle idrettsutøvere har vanligvis en svømmetrening om morgenen og en trening rundt tidspunktet konkurransene finner sted. Det er bevist at morgensvømming øker energinivået til den gjennomsnittlige rekreasjonisten gjennom dagen og akselererer stoffskiftet betydelig.

4. Kan svømming være en tilleggstrening for personer med annen hovedidrett?

Ja, svømming er en utmerket tilleggsaktivitet for restitusjon etter anstrengende trening. Svømming som restitusjonstrening vil fremskynde hvilefasen.

5. Hva er den beste tiden å spise før svømmetrening?

Du bør spise mat som er lett fordøyelig og fremfor alt ikke tung. Før trening anbefales det ikke å spise mat minst 1,5-2 timer før treningsstart. Det er nødvendig å unngå trening “på tom mage”, så hvis du har glemt eller ikke har tid til å spise, kan du spise litt tørket frukt, hasselnøtter, mandler eller energisjokolade.

6. Hvor viktig er hydrering under trening?

Hydrering under trening er av stor betydning fordi til tross for misforståelsen om at idrettsutøvere ikke svetter mens de svømmer, er dette ikke sant – svømmere svetter også under trening og mister dermed væske. Dehydrering representerer en stor “fare” under trening fordi det fører til en økning i kroppstemperatur, som ytterligere progressivt øker dehydrering, øker  jertefrekvensen,
aktiviteten i seg selv virker mye vanskeligere enn den faktisk er etter dehydrering og ytelsen synker.

7. Svetter vi mens vi svømmer?

Siden kroppen hele tiden er nedsenket i vann, er det en misforståelse at man ikke svetter når man svømmer. I motsetning til andre idretter er svette vanskelig å legge merke til, men det er  absolutt tilstede i store mengder. Temperaturen i bassenget er veldig viktig, og hvor mye idrettsutøveren vil svette avhenger av det, fordi svette er en av måtene kroppen vår kjøles ned på.

8. Er jeg for gammel til å lære å svømme?

Aldri! Svømming kan læres av alle i alle aldre. Avhengig av hvor komfortabel eller ukomfortabel du er i vannet, må du bestemme når du skal starte.

9. Hvordan kan jeg bli kvitt frykten for dypt vann?

Først, få selvtillit ved å øve på å stå i vannet på en dybde der føttene kan berøre bunnen, og løft deretter føttene fra bunnen av bassenget. Du vil se at vannet holder deg på overflaten og ikke drar deg til bunnen.

10. Er det mulig å svømme uten å bli sliten?

Først og fremst er dette basert på kondisjonsnivået ditt, og for det andre kommer det an på hvilken svømmeart du bruker. Noen svømmearter krever mer fysisk anstrengelse enn andre. Crawl er mer intens enn brystsvømming, men uansett svømmeart vil du bruke minst mulig energi ved å bruke riktig svømmeteknikk.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Mer